Geopark

Het gebied van het Vlaams-Nederlandse Geopark Schelde Delta is vanwege zijn ligging altijd een natuurlijk dynamische regio geweest, waar de interactie tussen mens en geologie het hedendaagse landschap heeft gevormd. De rivier de Schelde met haar estuaria vormt de blauwe draad door het gebied.

De mariene en fluviatiele invloeden hebben gezorgd voor de geologische basis, die bestaat uit een afwisseling van grote hoeveelheden zand- en kleilagen. Dit komt tot zichtbare uiting als reliëf bij de Brabantse Wal en de cuestafronten van Vlaanderen. De landschapsvormende processen hebben tot verdwenen rivierlopen, veengroei, schorren, stuifzandduinen en dergelijke fenomenen geleid, die vandaag de dag het uitzicht bepalen.

Overal in het gebied zijn sporen te zien van hoe in de loop der tijd de mens, in een voortdurend veranderend klimaat, strijd heeft geleverd tegen het water. De honderden verdronken dorpen zijn hier onder andere een stille getuigenis van. Echter, de mens leeft ook sàmen met het water, past zich aan het water aan en benut het water (denk aan inundaties, getijdenmolens, zilte teelten en visserij). Daarmee is het gebied al eeuwen een Climate Living Lab, avant la lettre.

De lage ligging, de grote bevolkingsdichtheid en de vele economische activiteiten in het gebied maken het Geopark Schelde Delta tot een van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering ter wereld. Dit Climate Living Lab gebruikt het geologische en menselijke verleden van het gebied om de impact van klimaatverandering te illustreren, bewustwording te creëren en te kijken naar duurzame, internationaal-relevante oplossingen voor de toekomst.

De Schelde bij Weert - zoetwaterschorren langs de Schelde

UNESCO

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen.

Pellentesque tincidunt ligula at diam lacinia posuere. Nunc accumsan felis eu consequat faucibus. Maecenas tincidunt tempus urna nec consequat. Phasellus congue eu turpis vitae elementum. Nullam non enim augue. Fusce accumsan convallis condimentum. Sed finibus venenatis eros, at euismod nisi sollicitudin vel. Suspendisse potenti. Phasellus ligula ante, aliquam ut lectus sit amet, accumsan vehicula odio. Vivamus massa metus, consequat in diam consectetur, mattis lobortis nulla. Morbi a consectetur sapien. Cras fringilla bibendum nisl, vitae malesuada massa egestas ac. Ut venenatis vulputate consectetur. Curabitur consectetur erat libero, eu commodo mauris laoreet et.

Onze partners

Provincie Oost-Vlaanderen
Provincie Noord-Brabant
Provincie Zeeland
EGTS Linieland van Waas en Hulst
Provincie Antwerpen