De Vlaams-Nederlandse Schelde Delta is een uniek grensoverschrijdend estuarium, een gebied waar de getijden van de Noordzee duwen en trekken aan de loop van de Schelde, en waar zout water overloopt in zoet water. 

De Schelde loopt als blauwe draad door het Geopark. Alles samen is het een gebied van 5.500 km², verspreid over 61 partnergemeenten en met zo’n 1.500.000 inwoners. Het strekt zich uit over de provincies Zeeland en Noord-Brabant in Nederland, en West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen in België. Die provincies zijn de initiatiefnemers van dit aspiring Unesco Global Geopark. 

Vink hieronder een verhaallijn aan om op de kaart enkele hoogtepunten te verbinden. 

Vink hieronder een verhaallijn aan om op de kaart enkele hoogtepunten te verbinden. 

Régions

verschillende geologische kaarten van het Geopark

Geologie

De zee en de Schelde hebben in de loop van de tijd hun sporen achtergelaten in het landschap en zijn ook nu nog belangrijke factoren van verandering, naast het menselijk handelen. Nergens in de wereld is de wisselwerking tussen natuurlijke processen en cultuurhistorie zo aanwezig als hier. Klik op het pijltje voor onze kaarten en meer geologische informatie.

Groep kinderen met leraar in bos

Onze partners

Het Unesco-label – vergelijk het met een Michelinster – opent deuren; naar internationale aandacht en wetenschappelijk onderzoek, naar regionale profilering en naar een nieuwe dimensie in het toeristisch en recreatief aanbod in het gebied. Alle reden om de krachten te bundelen. We dagen je uit om actief bij te dragen aan de status van geopark voor ons deltagebied. Klik op het pijltje.